Bakkerij Grondstoffen – Interview met Holland Meel

7

Bakkerij Grondstoffen

De vruchtbare akkerbouwgebieden, die met een radius van ruim 200 km rond de molen van Holland Meel in het Duitse Rüningen liggen, zijn de akkers waar de beste graansoorten van Europa groeien. Met een historie die teruggaat tot 1314 is deze molen de ultieme samensmelting van historie en innovatie. Met een eigen laboratorium en proefbakkerij, vier separate computergestuurde molens, meer dan 70 walsenstoelen en een vermaling van 1200 ton graan per dag, behoort deze molen tot één van de grootste en modernste molens van Europa. Dankzij een al 40 jaar durende, intensieve samenwerking is Holland Meel de exclusieve leverancier van de bakkerij grondstoffen die uit deze molen komen.

Familiewaarden

In gesprek met Barend Schaap, accountmanager van het familiebedrijf Holland Meel, komt al gauw de passie voor de kwaliteit en duurzaamheid waar het bedrijf zich zo voor inzet naar boven. Familiewaarden zoals langdurige relaties opbouwen met haar partners, service die verder gaat dan alleen het leveren van meel en bloem en korte lijnen staan hoog in het vaandel bij Holland Meel. 

Onze aanpak

De grootste kracht van Holland Meel is de constante, hoogwaardige kwaliteit. “Wij halen niet voor niets de tarwe uit Duitsland. Daar groeit namelijk de beste tarwe van Europa. Het unieke is dat de molen middenin het gebied staat waar deze goede tarwe groeit” vertelt Barend mij. “De boeren en de corporaties brengen daar zelf met tractors en vrachtwagens hun graan.”

Elke levering graan wordt, voordat deze gelost mag worden, bemonsterd. Per levering worden 4 tot 5 steekproeven genomen, waarvan de kwaliteit wordt geanalyseerd. Voldoet de analyse aan de gestelde kwaliteit dan mag de vrachtwagen gelost worden en wordt de levering separaat opgeslagen in de graansilo met dezelfde kwaliteit. “Wij beschikken over een zeer uitgebreid aantal graansilo’s welke elk zijn eigen type en kwaliteit bevat” vertelt Barend.

Dat is het unieke aan de aanpak van Holland Meel in vergelijking met Nederlandse molens. Krijg je per schip geleverd dan zijn er heel veel verschillende leveringen graan door elkaar gemengd, net zolang totdat het gemiddelde van de hele partij voldoet aan het gewenste eiwitgehalte. Juist de mogelijkheid aan diversiteit door het melangeren van graan en het melangeren op basis van bloem is heel bijzonder en uniek in Europa. “Als wij met een afnemer bepaalde bandbreedtes hebben vastgesteld kunnen wij deze, ook in moeilijker oogstjaren, beter beheersen doordat wij ruimere mogelijkheden binnen het melangeren van de verschillende entiteiten tarwe hebben.”

Holland Meel

Sinds de oprichting in 1951 staat Holland Meel inmiddels al ruim een halve eeuw voor bewezen vakmanschap. Door de jaren heen is het assortiment ook meegegroeid met het bedrijf, naast bakkerij grondstoffen zoals meel en bloem voorziet het bedrijf vandaag de dag in een breed scala aan mixen, melanges, vlokken en decoraties voor de bakkerij en bloem verwerkende industrieën. Naast de exclusieve samenwerking met de molen heeft het bedrijf het transport volledig in eigen beheer. Dit biedt een hoge mate van flexibiliteit, waardoor haar partners optimaal bedient kunnen worden. “We hebben allemaal een chauffeursdiploma, dus iedereen kan bijspringen wanneer het nodig is” vertelt een glimlachende Barend.

Op de locatie in Vriezenveen worden bulkproducten verpakt en alle mixen, melanges en decoratie mixen gemengd. Van hieruit worden al haar partners, groot en klein, ambacht of industrie, door heel Nederland beleverd. 

De hoogste kwaliteitsstandaarden

Bakker Schat is al 14 jaar partner van Holland Meel en kiest als grootbakker bewust voor de bakkerij grondstoffen van haar leverancier. Juist omdat deze regelmatig worden getoetst aan de hoogst mogelijke standaarden voor voedselveiligheid en kwaliteit volgens de BRCGS 8 (British Retail Consortium Global Standards), SKAL en Riskplaza. 

“Niet alleen als accountmanager, maar ook bij brood keuringen en in het weekend of ’s avonds voor het leveren van grondstoffen, kom ik bij Bakkerij Schat over de vloer. Wij ervaren hier een zeer fijne samenwerking”, vertelt Barend. “Het contact is heel goed en wij betrekken elkaar bij alle belangrijke zaken. Het zijn hartelijke, doortastende en respectvolle ondernemers.”

Duurzaamheid

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is de manier van werken binnen Holland Meel. Jaarlijks wordt er geïnvesteerd in het zo duurzaam mogelijk produceren en transporteren van al hun producten. “Wij maken bijvoorbeeld al ruim 20 jaar gebruik van een luchtdruksysteem op de banden van onze trucks en trailers. Hierdoor is er altijd sprake van een optimale bandenspanning, wat resulteert in minder brandstofverbruik en minder uitval door lekke banden”, volgens Barend. 

“Met betrekking tot duurzaamheid proberen we op alle fronten bij te blijven. Ons productieproces is uitgerust met de nieuwste technieken om een zo laag mogelijk energieverbruik te generen. Zo rijden wij met de nieuwste trucks die de laagste CO2 emissie hebben, verpakken we uitsluitend in papieren zakken en zorgen we voor een zo laag mogelijke afvalstroom.”

De drive naar duurzaamheid is bij Holland Meel niet iets van de laatste jaren, maar een sentiment dat altijd al aanwezig is geweest binnen het bedrijf. Naast het verduurzamen van de bedrijfsprocessen en de afvalstromen, zet Holland Meel zich ook in voor de maatschappij. “We werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die proberen we een kans te geven hier in het bedrijf, om ze ruimte te bieden om zich te ontwikkelen.” 

“Wij vinden het belangrijk wat er na ons komt. We willen bijdragen aan een wereld waar er voor iedereen voldoende ruimte is en mogelijkheden voor de toekomst zijn.”

Barend Schaap – Accountmanager bij Holland Meel

Food netwerk

Als lid van Innofood, het food netwerk van Oost-Nederland, blijft Holland Meel op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen de Voedingsmiddelenindustrie. Binnen deze groep wordt veel kennis gedeeld en worden relaties gevormd, vertelt Barend. “Als familiebedrijf willen we met beide benen op de grond blijven staan en doen wij ons best om al onze afnemers zo goed mogelijk te bedienen. Wij willen graag een langdurige relatie met hen opbouwen en hebben niet alleen een hart voor vakmanschap, maar ook een hart voor uw zaak.”